Висшият съдебен съвет (ВСС) направи решителна крачка към избора на Иван

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) направи решителна крачка към избора на Иван
Коментари Харесай

ВСС направи решителна крачка към избора на Гешев

Висшият правосъден съвет (ВСС) направи решителна крачка към избора на Иван Гешев за основен прокурор. Той реши единодушно изслушването и гласуването на кандидатурата на единствения номиниран за поста да е на 24 октомври. За да стане Гешев основен прокурор, са нужни 17 гласа от общо 25-членния състав на Висш съдебен съвет. Ако ги получи, то той би трябвало да бъде утвърден и от президента Румен Радев, който трябва  да издаде декрет за назначение. Държавният глава има право да върне един път неодобрявана от него кандидатура на Висш съдебен съвет, само че в случай че тя бъде наново гласувана, то тогава той е задължен да издаде съответния декрет.

Висш съдебен съвет за първи път разгласява и мнение против кандидатурата на Гешев. Досега се пускаха единствено хвалебствени позиции и апели от прокуратури и полиции. Отрицателното становище е на  " Facebook общността на българските юристи " (ФОБА) и приканва Висшия правосъден съвет да не избира предопределения за основен прокурор Иван Гешев и да открие нова процедура за правоприемник на Сотир Цацаров. Под него са се подписали 100 и трима юристи. Те недоумяват за какво Висшият адвокатски съвет още не е излязъл със становище за кандидатурата и подкрепят Пловдивската адвокатска гилдия, която преди време също се разгласи срещу Гешев.

" Като жители и като юристи показваме паника и безпокойствие от метода, по който се организира процедурата по избора на нов основен прокурор. Според нас това си е просто опит за назначение на комфортен за избрани среди в правосъдната власт претендент, който демонстрира извънредно слаби знания за съществени правни правила и върховенството на правото и рискови залитания към отречени тоталитарни модели на държание и работа ", пишат юристите. 

Освен държанието, изявленията и концепцията на Гешев юристите подлагат на критика и всеобщата поддръжка на кандидатурата му от полицейски ръководства от цялата страна. " Това е флагрантно нарушаване на правилото на разделянето на управляващите. Ако в представите на господин Гешев е обикновено полицията да модерира избора на основен прокурор, то това е още по-опасно, назовава се полицейска страна ", написа в мнението на ФОБА.

И до момента в който юристите упорстват Гешев да не е идващият началник на държавното обвиняване, от ГДПОБ са пратили до ВСС становище в негова поддръжка, в което дават висока оценка на работата и качествата му. От ГДБОП са уверени, че Гешев ще работи стимулирано и безрезервно за превъзмогването на провокациите пред прокуратурата, ще надгради постигнатото и ще способства за повишението на публичното доверие в институцията. Такива мнения пратиха и ДАНС, и разнообразни Министерство на вътрешните работи дирекции, някои от които имаха идентични пасажи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР